Het nieuws van jouw voetbalclub op VOETBAL IN NL?

146 jaar na de eerste interland: de eerste officiële e-interland

146 jaar na de eerste interland: de eerste officiële e-interland

Op 30 november 1872 vond in Hamilton Crescent de eerste voetbalinterland ooit plaats (Schotland-Engeland, 0-0). Bijna 146 jaar later, op woensdag 21 maart 2018, vindt er opnieuw een primeur plaats in de voetbalwereld, namelijk de eerste officiële e-interland ooit: Nederland-Engeland.

Geselecteerd voor Oranje is Ali Riza Aygün, 22-jarige e-sporter van PSV en winterkampioen van de Nederlandse e-divisie. Hij treft de 18-jarige Engelsman Shaun Springette, alias xShellzz.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de e-divisie zal er gespeeld worden met de ‘echte’ selecties, zoals ze vorige week zijn samengesteld door bondscoaches Ronald Koeman en Gareth Southgate.

Voorloper in e-sports

Nederland loopt voorop in e-sports. Iets meer dan een jaar geleden startte de Eredivisie CV met de e-divisie en daarmee had Nederland samen met Frankrijk wereldwijd de eerste e-sportscompetitie van het voetbalspel FIFA.

E-sports (Electronic Sports) speelt zich met name af via het internet. Miljoenen (voetbal)gamers wereldwijd kunnen het tegen elkaar opnemen, zonder fysiek bij elkaar te zijn. Ook in wedstrijdverband strijden gamers tegen elkaar, zoals in de Nederlandse e-divisie. Hier spelen gamers van betaaldvoetbalclubs tegen elkaar in competitieverband.